Så tar du ett bättre porträtt

Dela

Att föreviga ögonblicken är kanske mer populärt än någonsin med tanke på hur lätt det är att ta bilder nu för tiden. De allra flesta bär ständigt med sig en kamera i mobiltelefonen som är smidig att ta fram och ta bilder med i alla möjliga olika situationer. Kamerorna i mobiltelefonerna blir dessutom bara bättre och bättre.

För den lite mer entusiastiska fotografen kanske inte mobiltelefonen är förstahandsvalet vid porträttfotografering, utan en systemkamera som man kan byta ut objektiven på är förmodligen att föredra. Därtill bör du ha någorlunda koll på grundläggande inställningar och inte enbart begränsa dig till att fota i automatläge.  Det är steg ett på vägen mot snygga porträttbilder, men vad bör man tänka mer på? Det ska vi gå igenom i denna artikel.

Gå nära objektet

Porträtt är en närbild och oftast ett utsnitt av en person med ansikte i fokus. Ett vanligt misstag är att inte gå tillräckligt nära. Det medför att bildens huvudperson blir alldeles för liten och rikserar att inte hamna i blickfånget på det sätt du hoppats på.

Tänk på ljuset

Ljuset spelar en viktig roll för vilken stämning ett porträtt kan få. En solig dag när molnen ligger som en slöja brukar ge ett lagom och mjukt ljus. Morgnar och eftermiddagar brukar generellt ge ett både varmare och mjukare ljus. Starkt solljus kan vara effektfullt, men då får man jobba med mycket kontraster och skuggor. Allt för kisande ögon på grund av för starkt solljus brukar sällan vara önskvärt i en porträttbild.

Vilket utsnitt ska bilden ha?

En porträttbild måste komponeras. Med det menas vilket utsnitt bilden ska ha. Ett mer eller mindre nära porträtt? Ska du fota rakt framifrån eller från sidan? Håll även koll på om det finns tjusiga bakgrunder och färger som kan ge extra känsla till bilden.  Var dock uppmärksam på att vissa bakgrunder och miljöer kan ta alldeles för mycket fokus från porträttet.

Kommunicera genom fotograferingen

Tänk på att inte alla är bekväma med att agera framför kameran. Om fotografen dessutom är tystlåten så styrs inte processen på ett givande och framgångsrikt sätt. För att uppnå ha ett avslappnat, naturligt uttryck i bilderna så är det viktigt att den som fotograferas känner sig trygg och bekväm. Det kan höja resultatet avsevärt. Ofta är det lättast att du som fotograf visar med kroppen för att ge modellen en tydligare bild av vad som är tanken med bilden och uttrycket.

Tänk på skärpedjupet

En vanlig effekt som många professionella porträttfotografer använder sig av är att ställa in så att bakgrunden är ur fokus och uppfattas som mer eller mindre suddig, vilket är ett utomordentligt effektfullt knep som skapar tydlig separationen mellan porträttet och bakgrunden. Ett ansikte kan på så sätt framträda extra tydligt. För att uppnå ett sådant resultat krävs ett relativt kort skärpedjup vilket är effekten av en stor bländaröppning.

Därtill finns det en uppsjö av lämpliga porträttobjektiv med olika brännvidder för att få effekten att variera. Hur stort skärpedjupet bör vara beror givetvis på vilken typ av porträtt du vill ha. Det är alltid bra att variera sig och testa sig fram. När vi nu för tiden fotar digitalt kan vi dessutom slösa med bilder på ett helt annat sätt än tidigare. Genom att fotografera ofta hittar du din egen bildstil och lär dig massa knep på vägen.