Framkallning & megapixlar

Dela

Det är många som undrar hur många megapixlar deras kamera måste ha för att bilderna ska se bra ut efter att de har framkallat dem. Ärligt talat, om du framkallar bilder i vanlig storlek spelar det egentligen ingen större roll.

Många megapixlar betyder inte bättre bildkvalitet

Även den enklaste mobiltelefon har idag tillräckligt många megapixlar för en bild i vanlig storlek, till och med 3 Mp räcker mer än väl. Då är det viktigare att din kamera har en bra sensor som inte ger för mycket brus (grynighet), framförallt i dåligt ljus, det är därför som en systemkamera som har färre megapixlar än en mobilkamera ofta ger en bättre bildkvalitet. Detta beror på att sensorn är större och därför tar in mer ljus. En kamera som har en mycket liten sensor (som brukar sitta i mobilkameror och kompaktkameror) tjänar oftast på att ha färre megapixlar när det gäller bildkvalitet för annars är den en massa megapixlar som måste trängas ihop på en liten sensoryta och det ger en brusig/grynig bild.

Megapixlar och förstoringar

Om du vill framkalla bilder som förstoring har megapixlarna betydelse, för om din kamera har för få megapixlar ser man inte detaljerna i förstoringen. Nu ska vi på framkallabilder24.se därför visa dig hur långt din kamera räcker för olika förstoringar om du vill att dina bilder ska få bästa möjliga bildkvalitet och detaljrikedom.

Så många megapixlar kräver en förstoring

Kamera med 3 mp – ger en mycket bra bildkvalitet och detaljrikedom för förstoringar på 20 x 30 cm och en perfekt bildkvalitet för bilder på 15 x 20 cm.

Kamera med 5 mp – ger en bra detaljrikedom för bilder på 40 x 60 cm och en perfekt bildkvalitet för bilder på 20 x 30 cm.

Kamera med 8 mp – fungerar utmärkt om du vill framkalla förstoringar upp till 50 x 75 cm, men om du vill få högsta möjliga detaljrikedom bör du inte välja bilder större än 40 x 60 cm.

Kamera med 10 mp – räcker nästan hur lång helst när det gäller förstoringar, du kan lätt framkalla en bild på 76 x 115 cm och få en riktigt bra detaljrikedom. Om du är riktigt kräsen och vill få högsta möjliga bildkvalitet bör du emellertid inte sträcka dig över 40 x 60 cm.

Kamera med 18 mp – då behöver du inte längre bry dig om hur stora bilder du framkallar. Då kan du framkalla fototapeter med högsta kvalitet om du så vill.