Kalibrera skärmen

Dela

Bättre bilder – kalibrera skärmen

Du har kanske märkt att färgerna på dina framkallade bilder inte alltid får samma nyanser och toner som du såg på din datorskärm och det beror på att datorskärmen inte alltid återger bildinformationens färger och kontraster korrekt. Det här spelar såklart ingen större roll om du framkallar dina bilder som de är tagna, då får du ändå rätt färger när bilderna har framkallats. Men om du är en riktig fotofantast som gillar att korrigera färger, kontraster och annat smått och gott i ett bildredigeringsprogram och är petig med resultatet kan det vara ganska så frustrerande att de framkallade bilderna inte ser ut som på skärmen. Det kan emellertid fixas om du skaffar en skärmkalibrator.

Så funkar en skärmkalibrator

En bildskärmskalibrator är något som alla proffsfotagrafer använder sig av. Den ser till att färgerna och kontrasterna ser naturliga ut och återspeglar bildinformationen i dina foton korrekt, vilket gör att både de bilder du framkallar och de bilder du lägger upp på nätet får korrekta färger, såvida du framkallar din bilder hos ett bra fotolabb och att andra användares skärmar är korrekt kalibrerade.

Så här gör du när du ska kalibrera skärmen med kalibratorn:

  1. Installera programvaran. Det finns en installationsskiva med i förpackningen, annars brukar det kunna sköta sig själv när du pluggar in den i datorn, eller så laddar du ner programvaran manuellt från nätet.
  2. Gör rent skärmen (med en fiberduk eller liknande) eftersom en smutsig skärm kan påverka resultatet.
  3. Se till att skärmen står på en relativt mörk plats. Den ska absolut inte stå i direkt solljus för då blir kalibreringen misslyckad.
  4. Börja kalibrera enligt instruktionerna på skärmen, det går fort.
  5. Många bildskärmskalibratorer visar hur skärmen såg ut både före och efter kalibreringen så du kan se hur lyckat resultatet blev.

En ny kalibrator kan kosta alltifrån 800-900 kr upp till en bra bit över 10 000 kr, men om du lägger ut 1500 – 3000 kr får du en riktigt bra skärmkalibrator. Om du är en fotoentusiast som lagt ut tiotusentals kronor på fotoutrustningar är det ju ingenting.