Bli bättre på att fota action!

Det finns inte mycket som slår en riktigt schysst actionbild. När man lyckas fånga en skateboardåkare i luften, en basketspelare som dunkar ner bollen i nätet eller en surfare som hukar under en jättevåg har man skapat en bild som är något utöver det vanliga. Tyvärr är de få som lyckas fånga det där ögonblicket utan att bilden blir suddig av farten eller för att motivet inte är i fokus. Dessutom är det inte alltid så lätt att få ett riktigt schysst perspektiv. Därför ska framkallabilder24.se här ge dig några riktigt fina tips som förbättrar din actionfotografering.

  1. Välj en kort slutartid om du vill ”frysa” motivet. Helst bör den inte vara längre än 250/1 sekunder men det beror lite på hur snabb den action du fotar är. Det är annars bara att testa dig fram.
  2. Planera och ställ in fokus i förväg. Det här gäller inte för all slags action men om du till exempel vill ta en bild på en skateboardåkare i luften vet du förmodligen var han eller hon kommer att befinna sig i luften. Be någon ställa sig ungefär där skateboardåkaren kommer att befinna sig, ställ in fokus och stäng av autofokus.
  3. Öva att panorera (följa efter motivet med kameran) efter rörliga motiv om du vill att motivet ska vara hyfsat i skärpa men att bakgrunden ska ha en schysst rörelseskärpa. Det här ger en grym känsla av fart och action, men det tar lite tid att bli bra på det här. Det klassiska exemplet på sådan här fotografering är när man fotar en sportbil som passerar.
  4. Använd alltid serietagning när du fotar action.
  5. Zooma in ordentligt. Ett klassiskt nybörjarmisstag är att man inte fotar tillräckligt tight och att motivet bara utgör en liten del av bilden. Förvisso kan bilden beskäras innan man framkallar den men då förlorar den i bildkvalitet. Se istället till att använda ett teleobjektiv om du använder en systemkamera, eller så kan du använda en kompaktkamera med en bra zoom.
  6. Testa olika och annorlunda vinklar. Fota från marken, ovanifrån, från höften och ställ dig på olika platser. Om det är du själv som ska surfa, åka mountainbike eller kanske dyka finns det inget bättre sätt att fånga sin action än att fota sig själv eller i POW (Point of View). Det kan du tyvärr inte göra med en vanlig kamera men om du skaffar den fantastiska actionkameran GoPro går det hur bra som helst. Den är i och för sig allra bäst för dig som vill filma din action men den tar även riktigt fina bilder med hög bildkvalitet. GoPro kan fästas i stort sett var som helst, är vattentät och grymt tåligt. Om du gillar att både filma och fota action är det den klart bästa kamera du kan ha.